1 Kasım 2013 Cuma

NAFİLELER

Soru 713: Nafile namazlarının sesli mi kılınması gerekir, sessiz mi?
Cevap: Gündüz nafilelerini sessiz ve gece nafilelerini sesli kılmak müstehaptır.

Soru 714: (İkişer rekâtlar halinde kılınan) gece namazını, iki tane dört rekât, bir tane iki rekât ve bir de vitir namazı şeklinde kılmak caiz midir?
Cevap: Gece nafilesini dört rekâtlı namaz şeklinde kılmak sahih değildir.

Soru 715: Gece namazı kıldığımızda, gece namazı kıldığımızı hiç kimsenin bilmemesi mi gerekiyor ve gece namazını karanlıkta mı kılmalıyız?
Cevap: Gece namazını karanlıkta kılmak veya diğer-lerinden saklamak şart değildir; ama, onunla riya etmek caiz değildir.

Soru 716: Öğle ve ikindi namazını kıldıktan sonra, nafile vaktinde öğle ve ikindi nafilelerini kaza niyetiyle mi kılmak gerekir, yoksa başka bir niyetle mi? (Oysaki bu namazların nafileleri kendilerinden önce kılınmalıdır.)
Cevap: İhtiyat gereği, edâ ve kaza niyeti etmeksizin onu Allah'a kurbet (yakın) olmak kastıyla yerine getirmek gerekir.

Soru 717: Gece namazının nasıl kılındığını genişçe anlatır mısınız?
Cevap: Gece namazı toplam on bir rekâttır. İkişer ikişer kılınan sekiz rekâtı gece namazıdır, ondan sonra kılınması gereken iki rekâtı şef'i namazıdır, bunlar sabah namazı gibi kılınır. Bir rekâtı da vitir namazıdır. Dua kitaplarında yer aldığı şekilde kunutunda istiğfar ve müminlere dua etmek, Allah'tan hacetlerini istemek müstehaptır.

Soru 718: Gece namazının şekli nasıldır? Yani sure, istiğfar ve duanın nasıl okunması gerekir?
Cevap: Gece namazında sure, istiğfar ve duaları okumak ne namazın bir cüzü olarak ve ne de farz bir teklif olarak gerekli değildir; her rekâtta niyet ve tekbiret-ul ihramdan sonra Fatiha suresini okuyup ondan sonra isterse bir sure okuyarak, rükû ve secdeye gidip zikir söylemek, sonra teşehhüt ve selâm vermek yeterlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder